Стълбища и рампи
Стълбища и рампи
Стълбища и рампи
Стълбища и рампи
Стълбища и рампи

Стълбища и рампи

Конструктивни елементи, служещи за връзка от по-ниски към по-високи нива на сгради и съоръжения. Изработени са от метални профили или различни видове ламарина в комбинация със стъкло, керамика или дърво.

 • Здравина и надеждност

  Здравина и надеждност

 • Сигурност

  Сигурност

 • Функционалност

  Функционалност

Стълбища и рампи

Стълбищата и рампите са конструктивни елементи, служещи за връзка от по-ниски към по-високи нива на сгради и съоръжения. Могат да бъдат изработени от метални профили или различни видове ламарина в комбинация със стъкло, керамика или дърво.


Стълбища

Стълбищата са задължителен елемент от всяка сграда. Те могат да бъдат както масивни, понасящи голямо натоварване, така и леки и елегантни, с дизайнерска визия. За изработка на конструкцията при стълбищата основно използваме обикновени или неръждаеми профили с квадратно или правоъгълно сечение, сглобени чрез МИГ/МАГ или ВИГ заваряване. Стъпалата могат да са от рифелова или просечена ламарина, стъкло, керамика, дърво и др. Към стълбището може да се добави стъклен или метален парапет, както и различни елементи от ковано желязо. Няма ограничение в цветовете и цветовите комбинации при боядисване на конструкцията или стъпалата.

Със стъклени стъпала

PN S
Със стъклени стъпала

Върху стоманената конструкция на стълбището могат да се поставят стъклени стъпала, за по-голяма ефектност и атрактивен дизайн. Има и варианти, в които стъклените стъпала могат да бъдат поставени конзолно, без наличието на метална конструкция. За стъклените стъпала се използва ламинирано или закалено стъкло, като дебелината му се определя спрямо дизайна на стълбището. Стъклото може да бъде тонирано, огледално или матирано според желанието на клиента. Стълбищата със стъклени стъпала са предпочитани за интериорно приложение и придават неповторимо елегантно излъчване в дома или офиса.

С дървени стъпала

PN S
С дървени стъпала

Уютът, който дървото придава на дома, е неоспорим, затова и стоманената конструкция с дървени стъпала е често желана комбинация при стълбищата. За изработката на дървените стъпала може да се използва както иглолистна, така и широколистна дървесина, задължително импрегнирана и лакирана с износоустойчив лак. Дървените стъпала могат да бъдат изработени в различни форми, което спомага за атрактивния и неповторим дизайн на стълбището. Заради спецификата на дървото и неустойчивостта му към слънцето и атмосферните условия е подходящо най-вече за вътрешни стълбища.

С метални стъпала

PN S
С метални стъпала

Най-подходящи за външни стълбища са стъпалата от алуминиева или неръждаема, рифелова или просечена ламарина. Така изработените стъпала са здрави, надеждни и корозоустойчиви. Металните стъпала лесно се съчетават с различни декоративни елементи, ковано желязо и всички видове парапети.

Със стъпала от естествен камък

PN S
Със стъпала от естествен камък

Има възможност върху металната конструкция на стълбището да се поставят стъпала, изработени от естествен или декоративен камък. Тъй като стъпалата трябва да са с голяма здравина, използваният камък най-често е полиран или термолющен гранит. Стълбищата с естествен камък са подходящи както за външно, така и за вътрешно ползване.

Вити стълби

Витите стълби са практичен вариант за стълбище в малки помещения, мансардни апартаменти или дизайнерски решения за дома и офиса. Металната конструкция за витите стълби е специфична, а стъпалата са разположени ветрилообразно в спирала. Голямо тяхно предимство е малкото пространство, което заемат, спрямо обикновеното стълбище, а недостатък е трудността при пренасянето на мебели и обемисти предмети по тях.

Със стъклени стъпала

PN S
Със стъклени стъпала

Върху стоманената конструкция на витото стълбище могат да се поставят стъклени стъпала за по-ефектен и атрактивен дизайн. За стъклените стъпала се използва ламинирано или закалено стъкло, като дебелината му се определя спрямо дизайна на стълбището. Стъклото може да бъде тонирано, огледално или матирано според желанието на клиента. Витите стълби със стъклени стъпала са предпочитани за интериорно приложение и придават неповторимо елегантно излъчване в дома или офиса.

С дървени стъпала

PN S
С дървени стъпала

Уютът, който дървото придава на дома, е неоспорим, затова и стоманената конструкция с дървени стъпала е често желана комбинация при витите стълби. За изработката на дървените стъпала може да се използва както иглолистна, така и широколистна дървесина, задължително импрегнирана и лакирана с износоустойчив лак. Дървените стъпала могат да бъдат изработени в различни форми, което спомага за атрактивния и неповторим дизайн на стълбището. Заради спецификата на дървото и неустойчивостта му към слънцето и атмосферните условия е подходящо най-вече за вътрешни стълбища.

С метални стъпала

PN S
С метални стъпала

Най-подходящи за външните вити стълби са стъпалата от алуминиева или неръждаема, рифелова или просечена ламарина. Така изработените стъпала са здрави, надеждни и корозоустойчиви. Металните стъпала лесно се съчетават с различни декоративни елементи, ковано желязо и всички видове парапети.

Със стъпала от естествен камък

PN S
Със стъпала от естествен камък

Има възможност върху металната конструкция на витото стълбище да се поставят стъпала, изработени от естествен или декоративен камък. Тъй като стъпалата трябва да са с голяма здравина, използваният камък най-често е полиран или термолющен гранит. Стълбищата с естествен камък са подходящи както за външно, така и за вътрешно ползване.

Рампи

Рампите са съоръжения за преминаване между две различни по височина нива на сгради или подходи към сгради. Рампата може да служи за изкачване на автомобили, за пренос на материали или лесно преодоляване на денивелация при стари хора, хора с увреждания или майки с детски колички. Конструкцията на рампата може да бъде изработена от стоманени профили с правоъгълно или квадратно сечение и технически размери спрямо приложението ѝ. Конструкцията може да се покрие с рифелова или просечена ламарина. При рампите за хора с увреждания и майки с детски колички има определени изисквания, като ширина и градус на наклона, равни площадки след определено разстояние, височина на парапет и други.

От обикновена стомана

PN S
От обикновена стомана

Рампите от обикновена стомана се изработват от стоманени профили с квадратно или правоъгълно сечение и дебелина на стената от минимум 2 мм. След разкрояване на стоманените профили под определен ъгъл се заваряват чрез електродъгово или МИГ/МАГ заваряване за постигане на максимална здравина и надеждност на самата конструкция. След заваряването на елементите в определената конструктивна комбинация се пристъпва към шлайфане на заварките, почистване и обезмасляване на заготовките, а за по-малките рампи - към подлагане на електростатично прахово боядисване. За по-голяма корозоустойчивост и дълъг живот на стоманата препоръчваме преди боядисването рампата да се подложи на горещо поцинковане.

От неръждаема стомана

PN S
От неръждаема стомана

Рампите от неръждаема стомана се изработват от неръждаеми профили с квадратно или правоъгълно сечение и дебелина на стената от минимум 2 мм. След разкрояване на неръждаемите профили под определен ъгъл се заваряват чрез ВИГ заваряване за постигане на максимална здравина и надеждност на носещата конструкция. За неръждаемата стомана е характерна висока корозоустойчивост и не се налага каквато и да е поддръжка или боядисване. За постигане на оптимален ефект заварената конструкция може да се подложи на допълнителни обработки, като сатениране или полиране.


 1. Проектиране и оразмеряване на стълбища и рампи

  Проектиране и оразмеряване

  За по-големи стълбища и рампи предварително се изготвя конструктивен проект, в който са заложени видът на използваните материали, техните размери, начинът на сглобяване и последващите обработки, ако има такива. При малките стълбища и рампи точните размери и ъгли на изделието се взимат от квалифициран наш техник и се изготвя идеен проект, включващ всички указания и параметри на конструкцията, нейното захващане, вида на материала, броя и големината на стъпалата или наклона на рампата, както и избраната от клиента цветова комбинация.

 2. Изработка на стълбища и рампи

  Изработка

  Проектантът подава работен чертеж към цеха за изработка на елементите на стълбището или рампата. Следва оптимизиране и разкрояване на посочения в работния чертеж материал и неговото сглобяване на заварка, болтова или винтова връзка. Грундирането и боядисването на по-малките метални стълбища и рампи става чрез електростатично нанасяне на прахови полимерни антикорозионни и декоративни покрития. Следва изпичане в терморегулирани пещи. За по-големи конструкции се нанасят подходящи грундове и качествени бои и лакове.

 3. Доставка на стълбища и рампи

  Доставка

  Доставката до обекта на изработеното изделие и материалите за монтаж става със специализиран за целта превоз. За да се избегнат драскотини и наранявания, елементите на конструкцията се опаковат с опаковъчно фолио.

 4. Монтаж на стълбища и рампи

  Монтаж

  Нашите опитни специалисти, извършващи монтажа на стълбището или рампата, разполагат с най-съвременна професионална техника за постигане на необходимата точност и лекота на монтажните дейности. Работим само с първокачествени материали и не правим компромис с качеството на използваните фиксиращи монтажни материали. С цел предотвратяване на нежелани щети от заваряване по стени и настилки на обекта, свързването на елементите се извършва чрез болтова или винтова връзка. След приключване на монтажа обектът се почиства от отпадъчните материали, стружки и опаковъчно фолио.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече