Покриви и тавани
Покриви и тавани
Покриви и тавани
Покриви и тавани
Покриви и тавани

Покриви и тавани

Покрив е горната част на сграда, чиято цел е защита от атмосферните условия. Таван е горната част на помещение, служеща за разделяне от покрив или друго помещение.

 • Здравина и надеждност

  Здравина и надеждност

 • Естетичен външен вид

  Естетичен външен вид

 • Защита от атмосферни влияния

  Защита от атмосферни влияния

Покриви и тавани

Покрив е горната част на сграда, служеща за защита от слънце и неблагоприятни метеорологични условия. Покривът може да бъде изработен от дърво, бетон, стомана и др. Според броя на равнините покривите са едноскатни, двускатни, трискатни и т.н. За покриване на покрива се използват керамични или битумни керемиди, стъкло, поликарбонати, композитни или сандвич панели.

Таван е горната част на помещение, служеща за разделянето му от покрив или друго помещение. Има различни видове окачени тавани, изпълняващи топлоизолационни, шумозащитни или декоративни функции. Материалите, използвани за окачените тавани, определят и техния вид: гипсокартон с минерална вата, ПВЦ ламперия, алуминиев хънтър, минерални пана, композитни панели.


Стоманени покриви

Наименованието на стоманените покриви идва от вида на материала, използван за конструкцията им. Те се изработват от профилна стомана с квадратно или правоъгълно сечение и дебелина на стената от минимум 2 мм. Разкроените стоманени профили се заваряват в избраната проектна конфигурация, след което се шлайфат, почистват, обезмасляват и подлагат на електростатично прахово боядисване. За по-голяма корозоустойчивост и дълъг живот на стоманата препоръчваме преди боядисването конструкцията да се подложи на горещо поцинковане. Стоманените покриви се характеризират с голяма здравина и дават възможност за нестандартни архитектурни решения.

Сандвич панели

PN S
Сандвич панели

Сандвич панелите са лесно сглобяеми елементи с отлични изолационни качества, състоящи се от два слоя стомана и ​изолация от полиуретан помежду им, минерална вата или стиропор. Дебелината им варира от 30 до 200 мм. и се монтират върху стоманената конструкция с хидроизолирани винтове. Характеризират се с ниско тегло, много добри топлоизолационни качества и голяма устойчивост на атмосферни влияния.

Хидрофобен шперплат с воалит или битумни керемиди

PN S
Хидрофобен шперплат с воалит или битумни керемиди

Стоманена конструкция, хидрофобен шперплат, воалит, керамични или битумни керемиди са едни от най-често предпочитаните материали за изработката на покриви. Хидрофобният шперплат е изключително здрав и с добра устойчивост на вредни атмосферни влияния. Воалитът или битумните керемиди, от своя страна, са еластични и водоустойчиви, с добри физико-механични свойства и понасящи големи температурни колебания. Така получената комбинация от стоманени профили, хидрофобен шперплат и воалит е с дълъг живот без нужда от каквато и да е поддръжка.

Стъкло или стъклопакет

PN S
Стъкло или стъклопакет

Стъклото е едно стилно и дълготрайно решение за Вашия покрив. С максимална светопропускливост и изчистена визия, стъклото защитава от всички атмосферни влияния, без те да оставят трайни последствия върху него. Стъклото при покривите е с дебелина от минимум 6 мм., като в зависимост от желания светъл отвор може да достигне до 22 мм. и повече. Задължителни процедури за максимална здравина и безопасна експлоатация при тези изделия е закаляването или ламинирането на стъклото. То също така може да бъде цветно, огледално или матирано по механичен или химичен път. За по-добра топло- и шумоизолация стъклата могат да бъдат събрани под формата на стъклопакет, като горното стъкло задължително е закалено, а долното е ламинирано.

Тавани

Шумо- и топлоизолация - кухината, която се образува при монтажа на окачения таван, може да се запълни с минерална вата или друг шумо- или топлоизолационен материал. Това прави продукта с много добри топлоизолационни качества и акустичен комфорт. Пожароустойчивост - минералните пана и алуминиевите ламели са пожароустойчиви и покриват всички стандарти за пожароустойчивост. Почистване - материалите, използвани за окачените тавани, са лесни за почистване, като средата на замърсяване и нуждата от често почистване определят и вида на самия таван. Поддръжка - повечето окачени тавани не изискват поддръжка, а ако се налага, тя е изключително лесна и не се налага търсенето на специалисти. Рециклиране - повечето от използваните материали за окачените тавани подлежат на рециклиране, което спомага за опазване на околната среда.

Гипсокартон с вата

PN S
Гипсокартон с вата

Гипсокартонът е най-често използваният материал за окачен таван. Таванът от гипсокартон позволява всякакви архитектурни решения, разнообразие от форми, вграждане на топлоизолационни материали и скрито осветление. Състои се от профилна носеща конструкция, окачвачи и листове обикновен, влагоустойчив или пожароустойчив гипсокартон. Финално монтираният таван се шпаклова и боядисва.

Алуминиев хънтър

PN S
Алуминиев хънтър

Алуминиев хънтър се поставя най-вече на мокри помещения, бани и тераси. Алуминиевите ламели са влагоустойчиви, здрави и лесни за почистване, с елегантен дизайн и бърз монтаж. Могат да се боядисват чрез електростатично прахово боядисване в цветове по RAL каталог, както и в дървесна имитация. За конструкцията се използват поцинковани или алуминиеви профили, а захващането им се изпълнява с окачвачи, дюбели и анкери.

ПВЦ ламперия

PN S
ПВЦ ламперия

ПВЦ ламперията е устойчива на влага облицовка за стени и окачени тавани, с голямо разнообразие от цветове и имитация на естествени материали като дърво, мрамор, тухли и др. Заради антибактериалните си свойства и лесно почистване е подходящо решение за кухни, бани, мокри помещения и лаболатории.

Армстронг

PN S
Армстронг

Окаченият растерен таван с минерални пана “Армстронг” е много добро решениe за всякакви видове помещения благодарение на многообразието от използваните за паната материали. Системната конструкция на този тип тавани се състои от тънкостенни поцинковани стоманени профили с полимерно прахово покритие. За нея е характерен изключително лесен и бърз монтаж, осъществен благодарение на връзката между отделните елементи. Поставените в конструкцията минералните пана са антибактериални, шумоизолиращи, пожароустойчиви и лесни за почистване, позволяващи последващо боядисване с водоразтворими бои.


 1. Проектиране и оразмеряване на покриви и тавани

  Проектиране и оразмеряване

  Определят се точните размери на покрива или тавана, формата му, използваните материали и съответната цветова комбинация.

  Освен тези елементи, в проекта за покрив са посочени още неговата дебелина, начин на сглобяване, точните размери за разкрояване и формата на изработваните елементи.

  От вида на тавана зависи видът на използваната конструкция. Най-често тя е от формовани поцинковани профили, алуминиеви профили или профили от пластифицирана ламарина, а в някои случаи може да бъде от профилна стомана.

 2. Изработка на покриви и тавани

  Изработка

  Следваща стъпка е изработката на металната конструкция на покрива или тавана. В цех се сглобява носещата конструкция на покрива и се нанася нейното защитаващо от корозия покритие. Заготвят се покривните елементи и се оцветяват в посочените от клиента цветове.

 3. Доставка на покриви и тавани

  Доставка

  Доставката на изработеното изделие и материалите за монтаж до обекта става със специализиран за целта превоз. За да се избегнат драскотини и наранявания, материалите за покривите и таваните се опаковат с транспортно фолио.

 4. Монтаж на покриви и тавани

  Монтаж

  Нашите опитни специалисти, извършващи монтажа, разполагат с най-съвременна професионална техника за постигане на необходимата точност и лекота на монтажните дейности. Работим само с първокачествени материали и не правим компромис с качеството на използваните фиксиращи, уплътняващи, хидроизолиращи лепила и уплътнителни смеси. След приключване на монтажа обектът се почиства от отпадъчните материали, стружки и опаковъчно фолио.

  Монтаж на покрив

  Металната конструкция на покрива може да бъде монтирана върху бетонни или метални опори чрез заварка или анкериране. Конструкцията се покрива с посочените в проекта материали като хидрофобен шперплат, битумни или керамични керемиди, сандвич панели, стъкло, поликарбонат или композитни панели. Всички връзки между отделните компоненти на покрива се изолират от проникването на вода според използвания покривен материал. Накрая се монтира улучната система с водосточните тръби.

  Монтаж на таван

  След монтажа на носещата конструкция и нейното хоризонтиране се пристъпва към монтаж на посочените в проекта таванни компоненти. Те могат да бъдат от гипсокартон, минерални пана, ПВЦ ламели, алуминиеви ламели, композитни панели и др. Завършващият етап при монтажа на тавана е неговото шпакловане (при гипсокартона) или силикониране (при останалите видове).

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече