Метални конструкции
Метални конструкции
Метални конструкции
Метални конструкции
Метални конструкции

Метални конструкции

Композиции от свързани помежду си метални профили, най-често стоманени или алуминиеви, изпълняващи определени функции.

 • Здравина и надеждност

  Здравина и надеждност

 • Свобода на архитектурни решения

  Свобода на архитектурни решения

 • Многообразие от елементи и профили

  Многообразие от елементи и профили

Метални конструкции

Металната конструкция представлява композиция от свързани помежду си метални профили, най-често стоманени или алуминиеви, изпълняваща определена функция. За изработката на металните конструкции могат да се използват въглеродни, легирани стомани или алуминиеви сплави. Сглобяването на стоманените профилите се изпълнява на заварка или болтова връзка, а при алуминиевите може и на сглобка.


Алуминиеви конструкции

Алуминиевите профили, използвани за изработка на алуминиевите конструкции, се характеризират със здравина, висока корозоустойчивост и ниско тегло. Те могат да бъдат както системни специализирани профили, така и стандартни дебелостенни алуминиеви профили с квадратно или правоъгълно сечение и дебелина на стената от минимум 2 мм. Разкрояват се на специализирани циркуляри и могат да бъдат сглобени чрез заварка, болтова или винтова сглобка. Изработената алуминиева конструкция може да бъде боядисана чрез електростатично прахово боядисване в богата цветова гама или декоративни дървесни ефекти. Поради своята устойчивост на неблагоприятни атмосферни влияния не изискват поддръжка. Алуминиевите конструкции са предпочитани за носеща конструкция на стъкло, поликарбонат или композитни материали на тераси, веранди или покриви.

На сглобка

PN S
На сглобка

Алуминиевите профили при системните алуминиеви конструкции могат бъдат свързани със специализирани сглобки и лепила, като по този начин се избягва необходимостта от заварка и мястото на свързване остава с правилна естествена форма без наличието на допълнителен материал. Това решение е подходящо за видимата носеща конструкция на козирки, перголи и зимни градини, както и за остъкляване на фасади на сгради.

На заварка

PN S
На заварка

За постигане на голяма здравина при дебелостенните алуминиеви профили сглобката може да се изпълни чрез ВИГ (волфрам инертен газ) заваряване. Алуминиевите конструкции, сглобени чрез заваряване, са предпочитани за рекламни пана, козирки и решетки.

Конструкции от неръждаема стомана

Конструкциите от неръждаема стомана се изработват от неръждаеми профили с кръгло, квадратно или правоъгълно сечение и дебелина на стената от минимум 2 мм. След разкрояване на неръждаемите профили под определен ъгъл се заваряват чрез ВИГ заваряване за постигане на максимална здравина и надеждност на носещата конструкция. За неръждаемата стомана е характерна висока корозоустойчивост и не се налага каквато и да е поддръжка или боядисване. За постигане на оптимален ефект заварената конструкция може да се подложи на допълнителни обработки, като сатениране или полиране. Изделията от неръждаема стомана са подходящо решение за носещи конструкции на маси и стойки за машини в хранително-вкусовата промишленост, за носеща конструкция на навеси и покриви, за декоративни конструктивни елементи на сгради и съоръжения.

На болтова връзка

PN S
На болтова връзка

На места, където сглобяването на неръждаемите профили не може да се извърши на заварка, се използва болтова връзка. Обикновено това са разглобяеми конструкциии, при които се налага преместване на елементите от едно място на друго.

На заварка

PN S
На заварка

Класически метод на сглобяване при конструкциите от неръждаема стомана е чрез ВИГ заваряване. Тъй като добавъчният материал, използван при това заваряване, е със същия химичен състав като неръждаемите профили, заваръчният шев не се налага да бъде шлайфан, което запазва неговите якостни качества. Така получената конструкция е изключително здрава, корозоустойчива и не се налага никаква последваща поддръжка.

Конструкции от обикновена стомана

Конструкциите от обикновена стомана се изработват от стоманени профили с кръгло, квадратно или правоъгълно сечение и дебелина на стената от минимум 2 мм. След разкрояване на стоманените профили под определен ъгъл се заваряват чрез електродъгово или МИГ/МАГ заваряване за постигане на максимална здравина и надеждност на самата конструкция. След заваряването на елементите в определената конструктивна комбинация се пристъпва към шлайфане на заварките, почистване и обезмасляване на заготовките и подлагането им на електростатично прахово боядисване. За по-голяма корозоустойчивост и дълъг живот на стоманата препоръчваме преди боядисването конструкцията да се подложи на горещо поцинковане. Заради своите якостни характеристики и ниска цена обикновената и конструкционна стомана е с широко приложение в строителството на сгради и съоръжения, както и при изработката на козирки, покриви, навеси и носещи конструктивни елементи.

На болтова връзка

PN S
На болтова връзка

На места, където сглобяването на стоманените профили не може да се извърши на заварка, се използва болтова връзка. Обикновено това са разглобяеми конструкциии, при които се налага преместване на елементите от едно място на друго.

На заварка

PN S
На заварка

Най-разпространеният метод за сглобяване на стоманените профили е чрез електродъгово или МИГ/МАГ заваряване. Така получените изделия са здрави, надеждни и могат да бъдат подлагани на големи натоварвания.


 1. Проектиране и оразмеряване на метални конструкции

  Проектиране и оразмеряване

  За по-големи и отговорни конструкции предварително се изготвя конструктивен проект, в който са заложени видът на профилите, техните размери, начинът на сглобяване и последващите обработки, ако има такива. При малки конструкции точните размери и ъгли на изделието се взимат от квалифициран наш техник, и се изготвя идеен проект, включващ всички указания и параметри на конструкцията, нейното захващане, вида на материала и избраната от клиента цветова комбинация.

 2. Изработка на метални конструкции

  Изработка

  Проектантът подава работен чертеж към цеха за изработка на елементите на металната конструкция. Следва оптимизиране и разкрояване на посочения в работния чертеж материал и неговото сглобяване на заварка, болтова или винтова връзка. Грундирането и боядисването на по-малките метални конструкции става чрез електростатично нанасяне на прахови полимерни антикорозионни и декоративни покрития, и последващото им изпичане в терморегулирани пещи.

 3. Доставка на метални конструкции

  Доставка

  Доставката на изработеното изделие и материалите до обекта за монтаж става със специализиран за целта превоз. За да се избегнат драскотини и наранявания, елементите на конструкцията се опаковат с транспортно фолио.

 4. Монтаж на метални конструкции

  Монтаж

  След доставка на всички материали до обекта се пристъпва към монтажа на металната конструкция. Нашите опитни специалисти, извършващи монтажа, разполагат с най-съвременна професионална техника за постигане на необходимата точност и лекота на монтажните дейности. Работим само с първокачествени материали и не правим компромис в качеството на използваните фиксиращи монтажни материали. С цел предотвратяване на нежелани щети от заваряване по стени и настилки на обекта, свързването на елементите се извършва чрез болтова или винтова връзка. След приключване на монтажа обектът се почиства от отпадъчните материали, стружки и опаковъчно фолио.

Този уеб сайт използва бисквитки. Ако сте съгласни с това, моля продължете разглеждането.

Прочети повече